Франция


Полезна информация за Франция

Франция е сърцето на Европа. Като туристическа дестинация Франция привлича милиони туристи всяка година. И докато една част от тези хора съсредоточават своето внимание върху Париж и неговите забележителсности, други се насочват към централна и южна Франция, които също крият своите красоти. Напълно погрешно е впечатлението, че Франция е Париж. Наистина столицата на страната е изключително богата на културни и исторически забележителности и може да задоволи всеки вкус. Монументи като Айфеловата кула, Лувърът, Катедралата „Нотр Дам”, Триумфалната арка, Базиликата „Сакре Кьор” са притегателни за множество туристи всяка година. Люксембургските градини и преминаващата през града река Сена пък предоставят възможност да погледнете от друг ъгъл на иначе този доста забързан град. Край Париж се намира и една от най-големите атракции не само във Франция, но и на целия европейски континент – увеселителният парк „Дисни”, който привлича всеки ден множество парижани и гости на града. Също в околностите на Париж се намира и световноизвестният дворец „Версай”.
На запад от Париж пък се намира и едни от символите на Франция – придобилият особена популярност остров „Мон Сен Мишел”. Остовът се слави със своето абатство, до което се достига след не толкова леко катерене из тесни улички. На върха на църквата тук е разположена златната статуя на Архангел Михаил.
Ако сте любители на на красивите изторически забележителности, но не и на големите тълпи туристи, и ако желаете да разгледате историческото минало на Франция на по-голямо спокойствие, то Ви съветваме да напуснете Париж и да се насочите в южна посока. По поречието на река Лоара са разположени някои от най-красивите френски замъци – истинско произведение на изкуството и архитектурата. „Шамбор”, „Шенонсо”, „Виландри”, „Амбоаз” разкриват непознати късчета от френската история и ви позволяват да се унесете и усетите духа на едни отминали времена. Самите замъци и тяхната архитектура са умело съчетани с природните дадености на околността.
Лазурният бряг - южното крайбрежие на Франция, притежава световна популярност заради великолепните си плажове, средиземноморски климат, пленителни градове и села и изтънчена атмосфера. Сен Тропе, Ница, Марсилия, Кан, както и градът-държава Монако са само част от емблематичните имена, които ще откриете по южния френски бряг. Всичко е покрито със зеленина – вековни дървета, палми, цветя, субтропични храсти, кактуси и други. Животът тук е много изтънчен и притежава свой собствен стил.
Франция винаги е доминирала в културно отношение не само в Европа, но и в света. Столицата й – Париж открай време е считан за люлка на френската култура.
Франция е родина на велики писатели, поети и мислители. Тя е люлка на европейското Просвещение през и с този период се свързват имената на великите писатели и философи Рене Декарт, Блез Паскал, Жан-Жак Русо, Франсоа Волтер.
Франция е страна и на музиката и художниците. Великите Пиер-Огюст Реноар, Клод Моне, Пол Сезан, Пол Гоген, Анри Матис и още много други създават платна, които и до днес са сред най-ценните в художествените галерии на света, а френският шансон е емблематичен за Франция и за нейния дух.
Гастрономията е повече от страст от дълги времена във Франция. Всяка област е създала свои уникални ястия и вкусове през годините. Едва ли някой не е чувал за стридите, трюфелите и гъшия пастет – най-изисканите и вкусни деликатеси. Френските готвачи и ресторанти се считат за законодатели в гастрономичното изкуство. При посещение във Франция е добре да опитате и от националната й кухня – лучена супа, картофена салата и риба треска с червени, жълти чушки и тиквички с марината. Не забравяйте и сирената, които във Франция са над 500 вида.


Обща информация
Площ: 674 843 km2
Население (брой): 64 473 140
Официален език: френски
Религия: католици (62%), мюсюлмани (6%), протестанти (2%) 
Политическа система: президентска република
Столица: Париж
Най-голям град: Париж 
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1 (корекция за лятно време)
Интернет домен: .fr
Телефонен код: +33 
Климат: умерен континентален