Египет


Полезна информация за Египет

Египет се нарежда и сред една от първите и най-ранни туристически дестинации в света. Неговите забележителности, според египтолози и археолози, обследвали земите и находките му, радват посетители от три хилядолетия. Това, с което Египет привлича, е необяснимо, което обзема посетителя при гостуването му в земите на фараоните. Това може би се дължи на стратегията му - оставя загадките и мистериите около своите археологически и исторически паметници на гостите си.
Египет е страна на древна цивилизация, която притежава история от над 5000 години. Гръцкият историк Херодот нарича Египет „Подарък от Нил”, защото тази река дава живот в пустинята и покрай нея, древните египтяни изграждат своята удивителна цивилизация, която управляват три хилядолетия.
Страната е завладяна от персийците през 341 г. преди н.е., гърците и ромеите ги последват, но впоследствие арабите, които въвеждат исляма и арабския език доминират над тази древна земя векове наред. През 1517 година нахлува отоманската империя и установява контрол. Въпреки краткото френско нахлуване (1798 г.-1806 г.), Египет остава във османско владение до средата на 19-ти век. През 1914 година Египет е обявен за британски протекторат, а през 1922 година се подписва англо-египетски договор, който признава Египет за независима държава.
Забележителностите на Египет са безбройни, но най-големите от тях са няколко. Сред най-известните са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.
Строежът на световно известните пирамиди приключил през 2580г пр.хр. Перфектните им форми предизвикват интерес сред учените. Някои хора вярват, че пирамидите са дело на извънземни.Най-голямата от тях е Хеопсовата пирамида. Тя е висока 147 метра. Пирамидите са разположени на западния бряг на река Нил, в Мемфиския некропол. Хеопсовата пирамида и Сфинкса са едно от седемте чудеса на света (и единственото запазено до днес).
Кайро – столицата на Египет е 13-ти по големина град в света и най-голям метрополис в цяла Африка. Улиците на Кайро са олицетворение на хаос, а жителите на Кайро са най-отворените и разкрепостени хора в цял Египет.
На брегът на Червено море ще откриете някои от най-прекрасните плажове в цяла Африка. Шарм ел Шейх, разположен на южния край на полуостров Синай и Хургата, намираща се на източния бряг, притежават невероятни пясъчни плажове с кристално чисти и прозрачни морски води, които предлагат отлични възможности за гмуркане сред великолепните коралови рифове. Тук няма да откриете гъста зеленина и гори, но ще намерите много слънце и то през зимните месеци. Тук се намират най-близките до Европа коралови рифове и това прави Шарм ел Шейх най-атрактивните дестинации за европейците през зимните месеци.
Най-голямата пустиня е също огромна атракция за посетители, идващи от цял свят. Сухите и жълти пясъчни пейзажи, далеч не са само мит ами реалност. Пустинята е безкрайна. Туристите са винаги много развълнувани, когато имат шанса да направят един тур, качени на гърбът на някоя камила, сред пясъчните „вълни“ на пустинята Сахара.
Освен че е подарил на потомците си сфинксове и пирамиди, Древен Египет е завещал и вкуса към добрата храна. Повлияна от кулинарно доминиращите арабския свят Сирия и Ливан, египетската кухня носи отпечатъци и от френската, италианската и гръцката кухня. Египетска кухня акцентира върху употребата на бобови култури и зеленчуци, тъй като равнината и делтата на река Нил, където се произвеждат големи количества, разнообразни и висококачествени зеленчукови култури. Египетска кухня е изключително благоприятна за вегетарианците, тъй като тя разчита много на зеленчуковите ястия. Въпреки, че храните в района на Александрия, и бреговете на Средиземно море използват много риба и морски дарове, по-голямата част от египетската кухня се основава на храни, които растат предимно по земята. Египетската кухня се характеризира с ястия като Фул Медамес, Кушари, Пълнени гълъби с ориз, ястия с ориз и зеленчуци,Шаурма, Кебап, Фалафел и др. Може би най-известното египетско предястие са агнешки тестиси, които обикновено се ядат с хляб. Хляба формира гръбнака на египетската кухня. Той се консумира с почти всички ястия, като в селските райони може да се състои само от хляб и боб.
Чаят, който в Египет се нарича "шай" е националната напитка в Египет, има особено положение, като дори кафето не може да му бъде съперник. Египетски чай се предлага в 2 разновидности: Koshary и Saiidi. Koshary е популярен в Долен (Северен) Египет, а Saiidi се среща често в Горен (Южен) Египет. Кафето, наречен gahwa, се счита за част от традициите при посрещане на гости в Египет. Обикновено се приготвя в малко джезве, което се нарича dalla или ка-на-на. Сервира се в малка чашка за кафе, наречено финджан.


Обща информация
Площ: 1 001 450 km2
Население (брой): 84 550 000 души        
Официален език: арабски
Религия: мюсюлмани - 86,1%; православни - 1,9%,
униати - 4,5%, протестанти - 4,7%
Политическа система: полупрезидентска република
Столица: Кайро
Най-голям град: Кайро
Парична единица: Египетска лира (EGP)
Часова зона: UTC+2
Интернет домейн: .eg
Телефонен код: +20
Климат: тропически, пустинен